Opublikowany przez: monika.g 2019-12-31 20:02:18
Autor zdjęcia/źródło: Biszkopt bezglutenowy – najlepsze przepisy @ Pexels z Pixabay
Żadne dziecko nie wyobraża sobie urodzin bez tortu. Co jednak począć jeśli malec ma alergię na gluten i klasyczny tort czy inne ciasto nie wchodzą w grę? Skorzystaj z tego przepisu na biszkopt bezglutenowy, aby Twój mały alergik mógł cieszyć się pysznym smakiem swojego tortu.
Mamy alergików nie mają łatwo. Wydaje się, że wystarczy wyeliminować nietolerowany przez dziecko składnik pokarmowy i problem z głowy. No tak, ale eliminując gluten usuwamy z menu dziecka większość ciast, pieczywa, ciasteczek, makaronów, sosów czy płatków śniadaniowych. Są to głównie podstawowe produkty żywnościowe (no i kilka słodkich przyjemności), więc konieczne jest zastąpienie ich alternatywną wersją bez glutenu.
W przypadku biszkoptu nie wystarczy jednak zamienić klasyczną mąkę pszenną na mąkę bezglutenową, ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji reszty składników. Pamiętaj też, że proszek do pieczenia również zawiera gluten, dlatego zastąp go specjalnym bezglutenowym dostępnym w sklepach i na stoiskach ze zdrową żywnością.
Uwaga: Biszkopt z mąki kukurydzianej dobrze jest nasączyć ponczem przed położeniem na niego masy, bo jest on dość suchy, bardziej niż klasyczny biszkopt z mąki pszennej. Biszkopty bez glutenu mają też tendencję do zapadania się na środku, jednak da się to zakamuflować grubszą warstwą masy. Biszkopt bezglutenowy jest również bardziej kruchy niż ciasto z glutenem, dlatego uważaj, żeby się nie połamał w czasie krojenia go na blaty.
Uwaga: Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne za sprawą oleju, lepiej więc go dodatkowo nie nasączać. Trzeba również uważać w czasie krojenia go na blaty, ponieważ jest bardziej kruche niż ciasto z mąką pszenną i łatwo pęka.
CZYTAJ TEŻ:
Nietolerancja glutenu objawy i leczenie - WARTO WIEDZIEĆ!>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.